Twist - Primeri iz prakse

Primeri iz prakse - Prof. Vera Đorđević

Od kada nam je Prof Park u Novembru 2002. izložio bazna znanja iz twist terapije i pokazao nam praktičnu primenu ove terapije u lečenju, moj svakidašnji život i život mojih pacijenata se oplemenio. Svoje telo kontinuirano osluškujem. 

Teško je i poverovati koliko i kako sada osluškujem svoje telo. Nije lako zapisati toliki broj trenutno dobijenih rezultata. Sada kada pacijenti dodju na terapiju u naš Balkan Su Jok Terapy Center, na pacijentima prvo primenjujem ovaj izuzetno efikasan metod. Svaki od pacijenata je posle prve primene ove terapije ili sasvim dobro ili je znatno bolje. Onima koji nisu još sasvim dobo, ako je potrebno prepišem twist recept za samostalni rad i ispratim ga obogaćena za još jedan pacijentov osmeh zahvalnosti.

Pacijent , 54 god., ja. Problem: U toku duge vožnje pojavio se bol u lumbalnom delu kičme. zbog nepravilnog sedenja. Terapija: Savijanje izbacivanjem lumbalnog dela kičme unapred i zadržavanje u tom položaju oko jedan minut.Bol je nestao a promenom položaja u pravilan. više se nije ponovio.

Pacijent, 54 god., ja. Problem: Od pre deset godina, kao posledica saobraćajnog udesa, često se tokom sna u položaju ležanja na levom boku u polutrbušnom stavu sa levom rukom na stomaku a desnom pored glave javljaju izrazito jaki bolovi koji bezuslovno izazivaju budjenje Problem je uvek privremeno rešavan zauzimanjem ogledalskogi položaja. Terapija: Zauzet je, kao i u ranijim prilikama, ogledalski položaj stim što je izvršeno dodatno uvrtanje grudnog koša u istom smeru. Bol je brže prošao a narednih noći se više nije pojavljivao.

Pacijent muškarac 60 god. Problem: Bol u predelu prednje strane oba lakata u stanju fleksije ruku. Terapija: Obe ruke savijene u laktu, okrenute na ledjnu stranu, uz dodatno zategnute mišiće nadlaktice u smeru kantrakcije i rotaciju šaka u njihovu spoljašnju stranu, zadržane u tom položaju oko15 sekundi. Bol je bio umanjen za 90%. Postupak je ponovljen još jedan put i bolovi su potpuno nestali.

D.H., 52 god., muškarac. Problem: Bol u levoj potkolenici u sedećem položaju. Bol se pojačava pri podizanju prstiju stopala na gore i pri rotaciji stopala ka unutra. Bolovi su trajali poslednjih dve nedelje. Terapija: rotacija leve potkolenice u spoljnu stranu uz istovremenu rotaciju stopala u polje i istezanje na dole. Posle zadržavanja noge u tom položaju oko pola minuta, svi bolovi su išćezli a nisu se ponovili ni nakon nekoliko dana.

D.H., 52 god.,muškarac. Problem: Bol u predelu desne polovine glave i zadnje desne polovine vrata. Bol je uočen nakon budjenja i traje već 6 sati. Terapija: Pri testiranju, najizraženiji bol. se javljao u savijanju glave u nazad ka desnoj zadnjoj strani tela i rotaciji u desno. Suprotnom akcijom, savijanjem vrata nared desno i uvrtanjem vrata u levo uz zadržavanje tokom 30 sekundi, bol je u potpunosti išćezao.

A.H., 48 god.,žena. Problem: Bol na ledjnoj strani gornjeg dela grudnog koša sa desne strane, koje traje više od nedelju dana. Terapija: Pregib gornjeg dela tela ka napred i njegovo uvrtanje u levo uz zadržavanje od oko 15 sekundi. Bolova više nije bilo.

Primeri iz prakse - Marija Bralović

Pacijent žena 52 god. Problem: Bol u vratu sa leve i desne zadnje strane istovremeno. Pojačava pri položaju glave ka nazad. Terapija: Glava povijena u napred, bez dodatnog istezanja, rotiran vrat od levog do desnog graničnog položaja. Uradjeno nekoliko ciklusa njihanja glave i bol u vratu je nestao.

Pacijent devojka 18 god. Problem: Permanentni bol u lumalnom delu kičme tokom poslednjih godinu dana. Terapija: U stojećem položaju uvrtanje grudnog koša u desno do maksimalne pozicije sa raširenim rukama pri čemu su šake obe ruke uvrnute u spoljnu stranu. Posle zadržavanja u ovom položaju u trajanju od 20 sekundi bol je gotovo sasvim prošao ali kako se radilo o hroničnom bolu pacijentkinji je preporučeno da u toku narednih nekoliko dana ponovi isti zahvat.

Primeri iz prakse - Milica Perović

Prilog br. 1

S. T. ,stara 35 godina

Dg : DH L4 /5 . Lumboischialgia l.sin

Pacijentkinja oseca bol u lumbalnoj kicmi koji iradira duz leve noge. Problem je veci u stajanju i sedenju. Ima pad levog stopala. Uradjena je tvist dijagnostika.
Pokret trupa nazad – bolan, levi tvist bolan.
Komforan pokret – fleksija grudnog kosa i desni tvist. Fiksirala sam kukove pacijentkinji rukom i tvist je korektno izveden. Posle ovog tvista bol u ledjima je nestao. Ostao je mali bol u nozi i stopalu. Uradjen je telesni tvist noge homo tipa. Tvist dijagnostikom pronadjen bolan polozaj i tvist. Stajanje sa oba stopala paralelno – bolan polozaj. Iskorak napred i aut tvist – komforan.
Tvist je izvodjen po semi za tvist homo tipa : ostajanje u odgovarajucem tvistu 30 sec, vracanje polako u pocetni polozaj, tri disanja po normalnom ritmu disanja za pacijenta i cetvrto produbljeno disanje. Zatim zauzimanje komfornog tvista sa malo vecim uglom, odrzavanje tog tvista 1 min, vracanje u pocetni polozaj i ponovo cetiri disanja. Zauzimanje odgovarajuceg tvista u trajanju od 2 min i cetiri disanja.
Posle ovih tvistova bol duz noge je nestao. Ostala je samo slabost stopala.

Posle osam tretmana tvist terapijom nestali su svi simptomi.


Prilog br. 2

K. P., stara 31 godinu

Dg : St. post Syndroma Guiliain – Barre . St. post polyradiculoneuritidem acuta

Pacijentkinja je u kolicima. Evidentna slabost svih misica tela ukljucujuci i misice lica obostrano.
Lice animicno, ruke ograniceno pokretne, ne hoda , ne stoji i ne sedi samostalno. Sedenje moguce samo uz naslon. Subjektivno oseca stalne glavobolje, mucnine i stezanje u grudnom kosu. Uradjena tvist dijagnostika. Bolna ekstenzija vrata i homo tvist. Uradjen je telesni tvist vrata – homo tip. Vrat u blagoj fleksiji i hetero tvist – komforan. Posle ovog tvista bol u glavi je nestao ,cak je popustilo stezanje u grudnom kosu. Zatim je uradjen telesni tvist grudnog kosa homo tipa. Posle tvist dijagnostike nadjen je komforan polozaj : u sedecem polozaju grudni kos nagnut malo napred i izveden hetero tvist. Disanje je postal dublje, a stezanje je nestalo. Za ruke i noge radjen je korespodentni tvist u levo – hetero tvist. Posle dvonedeljnog tretmana, popravili su se misici lica, pacijentkinja se bolje osecala ali jos uvek nije mogla da stoji stabilno.
Nastavljen je tretman jos dve nedelje sa tvist terapijom. Radjen je telesni tvist ruku i nogu homo tipa. Komforan je bio aut tvist ruku i aut tvist nogu. I dalje je radjen tvist vrata.

Posle mesec dana primene tvist terapije, mimika lica je normalizovana. Pacijentkinja stoji, hoda, cuci i trci.
Prilog – izvestaj neurologa iz Klinickog Centra Srbije.


Prilog br. 3

M. T., stara 5 godina

Dg : hiperaktivnost , ekcemi

Uradjena tvist dijagnostika za vrat. Ne komforan pokret ekstenzija vrata i levi tvist. Komforna pozicija fleksija vrata i desni tvist. Izveden je fiksirajuci telesni tvist glave i vrata po semi za homo tip tvista (trideset sekundi u datom tvistu, cetiri disanja, minut u datom tvistu, cetiri disanja, dva minuta u datom tvistu, cetiri disanja). Radjen je korespodentni tvist glave i vrata homo tvist.
Posle pet tretmana tvistom devojcica je postal mirnija i svrab se smanjio.


Prilog br. 4

S. M., stara 60 godina

Dg : cervicobrachialgia l. sin

Javlja se zbog slabosti leve sake i prstiju i povremeni bol. Ispusta predmete iz ruke.
Uradjena je tvist dijagnostika. Ne komforan pokret ekstenzija i levi tvist.
Uradjen je tvist vrata homo tipa. Vrat pognut napred i desni tvist. Uradjen je telesni tvist levog ramena homo tipa. Ruka spustena pored tela u in tvistu komforan polozaj. Uradjen tvist levog lakta homo tipa. Ne komforan polozaj opruzen lakat i aut tvist. Komforan polozaj – fleksija lakta od 90 stepeni i in tvist. Uradjen je i tvist leve sake homo tipa. Saka u neutralnom polozaju u aut tvistu ne komforna. Saka u neutralnom polozaju u in tvistu komforna.
Svi tvistovi radjeni po semi za homo tip tvista.

Posle pet tretmana svi simptomi su nestali.


Prilog br. 5

D. P., stara 52 godine

Dg : ukocentost i tezina u vratu; bol u levom ramenu i duz leve noge

Radjen je telesni tvist homo tipa. Uradjena tvist dijagnostika. Ne komforan polozaj ekstenzija vrata i desni tvist. Komforan – vrat pognut napred i levi tvist.
Za levo rame – bol se javlja kad je ruka podignuta uvis u in tvistu. Lececi tvist – ruka spustena pored tela u aut tvistu.
Za levu nogu – ne komforan polozaj neutralni polozaj nogu. Komforan polozaj – iskorak napred i noga u aut tvistu. Svi tvistovu su radjeni po semi za tvist homo tipa.

Posle pet tretmana svi simptomi su nestali i pacijentkinja je bila odusevljena terapijom.


Prilog br. 6

M. B. , star 52 godine

Dg : Bol u levom ramenu

Uradjena tvist dijagnostika. Bol se javlja pri podizanju ruke u stranu do nivoa horizontale pri aut tvistu. Lececi tvist – ruka spustena pored tela u aut tvistu.
Radjen je fiksirajuci tip tvista.

Posle tri tretmana bol u ramenu je nestao.


Prilog br. 7

M. M., star 30 godina

Dg: Bol u vratu

Uradjena je tvist dijagnostika. Pokreti vrata limitirani u svim smerovima. Najprijatniji je neutralan polozaj glave i vrata. Levi tvist bolan, desni bez bola. Uradjen je telesni tvist vrata hetero tipa ili pokretni tvist. Gurala sam glavu pacijenta u bolnom smeru a on je davao otpor nastojeci da glavu pomeri u bezbolnom smeru. Kad su nam se sile izjednacile, naglo sam sklonila ruku. Pacijent je nacinio brz pokret u pravcu bezbolnog tvista.

Bol je prestao odmah posle jednog tretmana.


Prilog br. 8

J. K., star 50 godina

Dg : bol u tetivi fleksora prve falange kaziprsta leve sake

Posle uradjene tvist dijagnostike, izveden je fiksirajuci telesni tvist leve sake, telesni tvist levog kaziprsta i to prve, druge i trece falange.
Za saku – ogranicen i neprijatan pokret volarne fleksije u in tvistu. Komforna pozicija – dorzalna fleksija sake i aut tvist.
Za sve tri falange kaziprsta komforan je bio levi tvist.
Tvist je izvodjen po semi za telesni tvist homo tipa.

Problem je bio resen za pet tretmana.


Prilog br. 9

D. S., stara 64 godine

Dg: St. post fract. Bimaleolaris cruris l.sin

Pacijentkinja oseca bol u levom skocnom zglobu pri osloncu. Uradjen je korespodentni tvist levog stopala – hetero tvist. Sledeceg dana radjen je telesni tvist homo tipa. Uradjena tvist dijagnostika. Bolan polozaj – stopalo u plantarnoj fleksiji u aut tvistu. Komforan polozaj – dorzalna fleksija stopala u in tvistu.
Posle tri tretmana bol u stopalu je prestao.
Dat savet pacijentkinji da radi naizmenicno aut tvist pa in tvist nekoliko puta u toku dana.


Prilog br. 10

N. I., star 13 godina

Dg : hondromalacija desne patele

Bol se javlja pri osloncu na opruzeno koleno. Radjen je korespodentni tvist homo tipa.
Komforan polozaj je desni tvist.
Pet tretmana je bilo dovoljno da se decak sasvim oporavi i da nastavi da trenira kosarku.


Prilog br. 11

V. I. , star 58 godina

Dg : otok i bol levog skocnog zgloba

Posle tvist dijagnostike uradjen telesni tvist homo tipa. Stopalo u plantarnoj fleksiji i aut tvist – ne komforno. Dorzalna fleksija stopala i in tvist – komforan. Terapija izvodjena po semi za homo tip tvista.
Ovaj problem resen je za cetiri tretmana.


Prilog br. 12

M. V., stara 52 godine

Dg : bol u desnom laktu

Bol se javlja prilikom podizanja tereta. Radjen je telesni tvist homo tipa. Uradjena tvist dijagnostika. Bolna pozicija – flektiran lakat i aut tvist. Komforna pozicija – opruzen lakat i in tvist. Posle uradjenog tvista ostalo je jos malo bola. Ponovo je uradjen isti tvist samo ovog puta sa istezanjem zgloba lakta.
Problem je bio resen sa tri tretmana.


Prilog br. 13

D.E., stara 32 godine

Dg : menstrualni bol

Uradjen je homo tip korespodentnog tvista. Fiksirana je korespodencija obe noge i uradjen hetero tvist korespodencije abdomena.
Posle jednog tretmana bol je nestao i ostatak ciklusa je prosao bez bola.
Svi naredni ciklusi bili su bez bola.


Prilog br. 14

M. P., stara 59 godina

Dg : bol u vratu

Prilikom odlaska na posao, nezgodno sam se okrenula i osetila bol u vratu. Na autobuskoj stanici uradila sam tvist dijagnostiku. Bol se javljao u polozaju nazad i u desnom tvistu. Komforan polozaj – fleksija vrata i levi tvist. Taman sam zauzela ovaj polozaj naisao je autobus. Usla sam tako sa uvrnutom glavom u autobus. Jedan gospodin mi je ustupio mesto. Posle 30 sekundi, vratila sam vrat u neutralni polozaj i disala cetiri puta. Gospodin me je posmatrao sa cudjenjem ali ja sam opet zauzela odgovarajuci tvist i u njemu ostala 1 min. Opet se pogled onog gospodina zaustavio na meni. I dok je on donosio svoj zakljucak, ja sam ispravljala glavu i vrat i opet disala cetiri puta. Kad sam po treci put zauzela lececi tvist, onaj gospodin je sisao iz autobusa vrteci glavom a meni je bol u vratu prestao.


Prilog br. 15

M. P., star 24 godine

Dg : St. post fract malleoli lateralis l. sin

Posle skidanja gipsa, oseca bol pri osloncu. Uradjena je tvist dijagnostika. Bolan polozaj – plantarna fleksija i aut tvist. Komforan pokret – dorzalna fleksija i in tvist. Tvist radjen po semi za fiksirani tip tvista.
Posle sest tretmana, mogao je slobodno da gazi. Bol je nestao.
Dat savet : nekoliko puta na dan raditi pokret od in tvista ka aut tvistu.

Primeri iz prakse - Dr Olga Vasić

SLUČAJ 1

Pacijentkinja, stara 35. g. dolazi zbog bola u vratu i desnoj plecki koji se siri u desno rame. Lecena oko dve nedelje medikamentoznom terapijom (NSAIL) bez uspeha. Najbolniji pokreti su u fleksiji vrata i to uz desnu latero fleksiju.Uradjena twist terapija na sledeci nacin: vrat je doveden u suprotan polozaj od ovog bolnog, uz fiksaciju i zadrzan nekiliko sekundi. Znaci uradjena je extenzija vrata sa levom latero fleksijom i fiksacijom.Ovo je uradjeno tri puta. Olaksanje je bilo trenutno i pacijentkinja je rekla da joj je "pao teret sa ramena".

Sledeci korak je bio rotacija u ramenima , u oba smera sa flektiranim laktovima i sakama. Poboljsanje je bilo iznenadjujuce.Njena procena je bila oko 90 %.Dala sam joj savet da nastavi u kuci vezbe. Vise se nije pojavila

SLUČAJ 2

Pacijent ,muskog pola ,star 40. g dolazi zbog bola u desnom ramenu koji traje 5 dana. Kaze da ne moze da podigne kasiku sto znaci da nema horizontalnu fleksiju.Ne moze sam da svuce pulover. Ja mu pomazem da se skine.Na pregledu nalazim da zaostaje i Abdukcija koja je oko 90 stepeni. Pacijent sam primetju je da kad radi brzu fleksiju i extenziju u dasnoj saci da moze da podigne desnu ruku do maximalnih 180 stepeni ali uz bol. Ovo mi je dalo ideju da uradim TWIST terapiju sa spiralnim pokretima u sakama. S obzirom da nije migao da uradi horizontalnu fleksiju desnog ramena uradjena je:
1. Extenzija u ramenu sa extenzijom u lakto i istovremeno spiralnim pokretima u desnoj saci. sto je dovelo do poboljsanja od nekih 40 %
2. Sledeci korak je bila addukcija desnog ramena sa extenzijom u laktu, sto je dodatno do dodatnog oboljsanja.
3. Zatim je uradjena rotacija u oba ramena prema spolja.

Savetovala sam da kuci nastavi sa terapijom vezbanjem i da sve ponovi po tri puta. Pacijent se sam obukao sa vidljivim olaksanjem .i minimalnim bolovima.Sutradan je dosao i rekao da moze da uradi sve one pokrete koje nije mogao .Ja sam proverila i imao je samo u terminalnoj abdukciji i horizontalnoj rotasiji min bol.Bio je jako zadovoljan.