Su Jok - Primeri iz prakse

Primeri iz prakse - Milica Perović

Primer 1.

            Lj. K., stara 40 godina

           Dg:     Alopetio capitis l. sin.

              Noduli hemoroidales externa.

               Opstipatio

            Pacijentkinja se javila zbog gubitka kose u vidu kruga precnika 5cm na levoj polovini glave u oblasti temena. Kosa je pocela da opada posle stresne situacije u porodici. Zbog hemoroida koji stalno krvare,prinudjena je da nosi ulozak. Krvarenje je obilno. Zato je zakazala operaciju. Zali se i na tezinu i napetost u donjem delu stomaka.

Su Jok Dg :

 1.) Deficit subgranske Suvoce na granskoj energiji Suvoce osnovne energije AH Vrelina.

 2.) Ekscesiv  subgranske Vlage na granskoj energiji  Hladnoca osnovne energije AH Suvoca.

 3.) Deficit subgranskog Vetra na granskoj energiji Hladnoca osnovne energije AH Suvoca.

Terapijski postupak:

 1. Tonifikacija subgranske Suvoce na granskoj energiji Suvoca osnovne energije

         AH Vreli  Na  J  I  V Na  B  ↑ II ↑ V

2.  Sedacija subgranske Vlage na granskoj energiji Hladnoca osnovne en. AH Suvoca

          1.  Na  B I  V  Na  G↓ IV ↑ I ↑ II ↑ V

3.) Prednje zadnje korespodentni system za anus

Posle deset tretmana kosa je pocela da raste, krvarenje je prestalo i stolica je redovna.

Primer 2.

            K. P., stara 78 godina

Dg  :  Lumbalgia

         Demencio cerebri

        Ulcus bulbi duodeni

Pacijentkinja pala sa fotelje i povredila se. Oseca bol u lumbalnom delu kicme i tesko se krece. Ima strah od pada.

Su  Jok Dg :  Eksecivnost AH hladnoce

1.) Korespodencija – nadjene bolne tacke na nivou L 4/5, Th8 i C7 u insekt sistemu, tretirane iglama, a zatim stavljene semenke ljute papricice.

2.)  Zonalni Su Jok Ki - ↓ V4   ; ↓ V8

3.) a) Na prstu svetlosti na horizontalnom meridijanu svetlosti ↑ Sv ↓ Tm

      b) Na prstu tame na horizontalnom meridijanu svetlosti   ↑ Sv ↓ Tm

4.)  Leva ruka, hetero zglob palca u tacki homo (mentalni razlozi )

      Ho prst,  Ho zglob ↑ He pamcenja  ↓ Ho pamcenja ↑ Ne pamcenja |  No na He liniji palca

5.) Na meridijanu zeludca C ↓V↑ II

6.)  Tonifikacija vetra na granskoj Hladnoci osnovne energije AH Suvoca

Posle tretmana od tri nedelje, pacijentkinja se sasvim oporavila. Bolovi u kicmi su prestali. Krvarenja u stolici nije vise bilo, stolica uredna. Pacijentkinja hoda i bolje komunicira.

 Primer 3.

E. T., stara 34 godine

Dg.  : trombocitopenia

Neposredno pred porodjaj broj trombocita pao na 95. Zbog visoke hipertenzije i pada trombocita odluceno da se porodjaj uradi nesto pre termina. Posle bezuspesnog pokusaja da se porodi prirodnim putem sa indukcijom koji je trajao vise od 12 h, odluceno je da se uradi carski rez. Pacijentkinja je pripremljena i porodjaj je poceo. U toku operacije dolazi do naglog skoka tenzije 180 i pulsa 120  pa naglog pada tenzije na 90 a pulsa na 50. Stanje je stabilizovano i porodjaj nastavljen. Rodjena je muska beba 2900 gr.  Na spoljnom zidu materice jednim delom vezano za debelo crevo nadjen miom velicine decije glave. U toku redovnih ultrazvucnih kontrola nije primecen. Pozvan je opsti hirurg, dodata je anestezija i uradjena operacija mioma.

Pacijentkinja je upala u post  partalnu psihozu. Posle budjenja oseca veliki strah od smrti, i da ce joj se nesto strasno desiti. Broj trombocita pada na 70. Primila je jednu dozu krvi i jednu dozu plazme posle cega je broj opao na 65. Onda su me pozvali.

Su Jok Dg :  Eksecivnost energije AH Hladnoca

Posto  pacijentkinja, moja sestricina, zivi u Kumanovu, nisam mogla tako brzo stici do nje kako je stanje zahtevalo. Odlucila sam se za M cesticu.

Pozvala sam cestice anti straha i uputila molbu da odmah oslobode moju sestricinu Elenu straha. Zahvalila sam se.  Zatim sam pozvala M cestice hetero tipa i zamolila ih da odmah povecaju broj trombocita u Eleninoj krvi.

Sledeca kontrola pokazuje skok trombocita na 86,pa na 106. Telefonom me je nazvala i rekla : “Teto, sta god radis, samo nastavi ! Ja se odlicno osecam!”

Sada  sam pozvala M cestice neutro tipa i zamolila ih da harmonizuju odnos trombocita i ostalih krvnih celija. Za par dana broj je opet porastao na 120.

Na zadnjoj kontroli broj trombocita je 149 (referente vrednosti  150 - 390).

Prilog br. 4

Dj. B., star 6 i po meseci

Dg : F83 ,  F82

Pre vremena rodjena beba. U osmom mesecu trudnoce pregledom ustanovljeno da se beba slabo razvija. Na dodatnim testovima utvrdjena neka anomalija placente i zbog toga odluceno da se uradi prevremeni porodjaj. Beba na rodjenju teska 2 kg i 500 gr, zaplakala.

Roditelji su primetili da pri pokusaju uzimanja deteta u narucje,cim dodirnu ledja dete se izvija nazad kao upijac. Pripisivali su to nezadovoljstvu deteta. Sa 6 meseci na redovnoj kontroli upuceni su na Institut za celebralnu paralizu. Posle pregleda izvestaj lekara je sledeci :

Spontano ide u suplinirani polozaj. Glava zabacena u levu stranu. Pasivno se tesko dobija pun obim pokreta. Misicni tonus promenljiv. MTP simetricni, distonicka faza slabo pozitivna. Trakcija glave prati trakciju trupa. U ostalim posturalnim reakcijama glava zabacena,noge u C horizontali u fleksiji.  U C aksilarisu labava ekstenzija distalno ukrstena. Pri facilitarnom okretanju izvlaci ruke ispod grudnog kosa. U pronatornom polozaju ne adekvatan oslonac za ruke. Karlica nije u potpunosti spustena. Dorzalna fleksija stopala moguca pasivno. Igracke prihvata nespretno, u srednjoj liniji trupa, bolje levom rukom.

Su Jok Dg :  deficit objedinjene energije Vrelina

Th postupak : Tonifikacija energije objedinjene Vrelina

Radila sam na bebi i na majcinoj levoj ruci, jer je musko dete u pitanju.

1.) ↑ objedinjene energije Vrelina

2.) ↑ Vreline na linijama dlana

3.) ↑ Tonifikacija Vreline na Koncepciji i Guverneru

4.)  Koriscenje narandzaste boje (bojeni su nokti na prstima ruku i nogu)

Dat savet majci da greje kod kuce detetu nokte i korespodentnu tacku mozga.

Terapija je sprovodjena svaki drugi dan, mesec dana. Istovremeno beba je odlazila na kineziterapijske vezbe svaki drugi dan. Posle mesec dana, beba je pratila psihofizicki razvoj svoga uzrasta.

Danas je to zdrav trogodisnji decak.

Prilog br. 5

M. R., stara 65 godina

Kontaktirala me je njena cerka. Pacijentkinja je bila u bolnici.

Dg :  Meningoencephalitis acuta

         Intubatio endotrachealis et ventilatio artefitialis

         EOI sympt.

         Diabetes mellitus

         Infection tractus urinarii

Pacijentkinja lecena od  04.09.2009  do  06.11.2009 na Klinici za infektivne i tropske bolesti i skoro sve to vreme bila u komi. Zbog razvoja respiratorne insuflicijencije bila je endotrahealno intubirana i vestacki ventilisana. Tokom hospitalizacije lecena antibiotskom (ampicilin + meropenem…cefepim …vancomycin + ciprofliksacin… ceftazidim…amikacin …amoksiklav ), antivirusnom ( aciklovir ),antimikoticnom (flukonazol), insulinskom, antikonvulzivnom, gastroprotektivnom i drugom simptomatskom terapijom. Tok bolesti dodatno se komplikuje urinarnom infekcijom (gljivice, enterococcus spp.). Kad je uspostavljeno svesno, budno stanje ,pacijentkinja je otpustena kuci, ne oporavljena vec jedva ziva.

 Status present :  Nepokretna u postelji. Ne menja samostalno polozaje. Zavisna od tudje pomoci pri pomeni polozaja, pri oblacenju, hranjenju. Gubitak glasa. Pacijentkinja sapuce. Subjektivno se zali na ceste mucnine, gubitak apetita i nagon na povracanje, bol u kicmi i hemoroide. Prisutna atrofija svih misica.

Su Jok Dg :  Jako homo stanje sa ekcesivnom energijom hladnoce

 Terapijski tok :

  Prvog tretmana

1.) Energizacija

2.)  ↑ S8 desne

3.)  ↓ V4

 Drugi tretman

1.) ↑ S8 desne

2.) desni palac, Ho linija – telesni sistem , Ho tacka – slojni siste, Ho prst –  misici  na He zglobu ↑, Na Ne zglobu ↑ Ne,  Na Ho zglobu ↓  ḻ No na Ho liniji palca

3.) Na korespodenciji zeludca korisceni prsti kao magneti

4.) a) Za promuklost na meridijanu  A ↓ VI energije ↑ II

     b) Na He zglobu palca ↑ He ↓ Ho ↑ Ne

Uradjeno je 8 tretmana. Pacijentkinja se oseca dobro, i zivi zivot punim plucima.

Primeri iz prakse - dr Slobodan Nanevski

Pacijent: D. D. 1955. god.

Dolazi zbog bola u vratnom delu kičme, redukovani i bolni pokreti u vratnom delu kičme, aktivna pokretljivost oba ramena ograničena, hipotrofija muskulature obe šake. Dobijala je analgetike oralno, fastum gel (spolja) i fizikalnu terapiju. Posle obavljenog lečenja u trajanju od 2 meseca, stanje pacijenta nije bitno poboljšano. Predloženo je lečenje u institutu za fizikalnu medicinu u Igalu. Zbog dužine čekanja, u međuvremenu dolazi na terapiju akupunkturom, sa dijagnozom discus herni C6-C7.

Su Jok dg. Eksces heter (hernia) na neutro (diskus = neutro energija).

Opis terapije:

·         Sistem slojeva – homo tačka na homo zglobu palca desne šake

·         Kosti (cello telo) – homo prst desne šake

·         Kosti trupa – homo zglob homo prst

·         Kičmeni stub – hetero tačka na homo zglobu homo prsta

Prelazimo na hetero prst (to je sada kičmeni stub)

·         Vratni deo – hetero zglob hetero prsten

·         C6 – homo tačka na hetero zglobu hetero prsta
Prelazimo na homo prst (to je sada C6)

·         Discus C6-C7 – neutron zglob homo prst

Terapija:

Sedacija hetero, tonifikacija homo, tonifikacija neutron, perpendikularno nuto

Perpendikularno na nuto tački palca desne šake – homo zglob (kontrolna tačka) Terapija izvođena 10 dana i prvih 5 dana rađena je i terapija na korespodenciji na insekt sistemu na obe šake naizmenično.

Stanje posle terapije: Bolovi u vratnom delu kičme smanjeni su za oko 80%, pokreti u vratnom delu u svim pravcima su komforniji, većih amplitude i manje bolni, za isto oko 80%. Posle pause od 10 dana, urađeno je još 3 tretmana po teoriji troizvornosti. Bolovi su posle toga kompletno nestali i osoba se vratila na posao.

 

Pacijent: B. M., 1978.

Dolazi sa bolom u slabinskom delu kičme, otežan hod, nemogućnost savijanja napred-nazad i otežanog okretanja levo-desno. Od terapije, primala je Brufen 3x1, Fastum gel (spolja), grejanje (termoforom lokalno). Zbog slabog terapijskog odziva posle 7 dana uključena je intramuskularna terapija, novalgetol, B vitamin i diklofenak. Pošto nije došlo do vidnog poboljšanja odlučila se za terapiju akupunkturom.

Opis terapije i Su Jok dijagnoza:

  • Sistem slojeva – homo tačka na homo zglobu palca desne šake
  • Kosti (celo telo) – homo prst desne šake
  • Kosti trupa – homo zglob homo prsta
  • Kičmeni stub – hetero tačka na homo zglobu homo prsta
    Prelazimo sada na hetero prst (on predstavlja kičmeni stub)
  • Lumbalni deo – homo zglob hetero prst

Terapija:

Na homo zglobu hetero prsta po teoriji troizvornosti:

Tonifikacija hetero, sedacija homo, tonifikacija neutron, perpendikularno nuto

Perpendikularno nuto (kontrolna tačka na homo zglobu palca desne šake)

Terapija je trajala 8 dana, jedanput dnevno. Prvih 4 dana je išla i terapija korespondencije na insekt sistemu naizmjenično leva crtica – desna šaka, uz prethodno grejanje bolnih tačaka moksom.

Stanje posle terapije:

Odmah posle vađenja iglica pri prvom tretmanu, osetila je toplinu u lumbalnom delu kičme, smanjen intenzitet bola i ukočenosti. Osećaj topline je trajao do pred polazak na spavanje. Bolje je spavala i nije se toliko često budila kao do početka terapije. Iz dana u dan, bivalo joj je sve bolje, bolovi su se smanjivali i sve je lakše izvodila pokrete u svim pravcima. Na dan 8 terapije pacijentkinja izjavljuje da su se bolovi smanjili za 90% i funkcije kičme, a 2 dana kasnije, telefonom me obavestila das u bolovi nestali.

Pacijent: V. Ć. 1987. god.

          Dolazi zbog uvećanih i upaljenih spoljašnjih hemoroida, otežanih i bolnih stolica.

Dg. Nodulli haemorrhoidales externa

Terapija:

7 dana faktu mast i supozitorija, pošto joj nije dalo rezultata, dobila je sledećih 7 dana Hepatrombin – H mast i supozitorije.

Su Jok dg.

Eksces subgranske vlage i toplote na granskoj hladnoći osnovne energije Jang suvoće (debelo crevo)

Su Jok terapija:

Korespodencija na žirafa sistemu 6 dana (više bolnih tačaka na ovoju šaka i dosta postavljenih iglica, posle 30 minuta pri vađenju svaka tačka je obilno krvarila. Na mestu uboda postavljao sam zvezdaste magnete (žuti-sedacija) u trajanju od 24 sata.

Po 6 Ki: sedacija subsubgranske vlage, tonifikacija subsubgranskog vetra i sedacija subsubgranske toplote i subsubgranske suvoće na granskoj hladnoći osnovne energije Jang suvoće.

Stanje posle terapije:

Posle prve terapije spavala je “kao beba”, osećaj pečenja, bola i peckanja u predelu čmara smanjili su se za više od 60%, ali veličina hemoroida se neznatno smanjila. Posle druge terapije, bol i pečenje smanjili su se za oko 80% a i veličina je počela da se smanjuje.  Trećeg dana imala je stolicu (od koje se mnogo bojala zbog pratećih bolova) i to sa vrlo malo bolova, pečenja i osećaja svraba. Posle šeste terapije, hemoroidi su splasli, ispraznili se, bolovi su diskretni i to jedino prilikom stolice koja se u međuvremenu normalizovala.

 

Pacijent: G. P. 1984

Dolazi zbog gubitka govora koji je nastupio iznenada,nesanica i lake glavobolje.

Kontakt se otežano uspostavlja jer je modulacija glasa jako tiha ,jedva čujna.Obrađena je od strane ORL specijaliste,nije nađen organski uzrok.Klinički psiholog je radi sa njom ali bez vidnih poboljšanja. Na kraju je ostalo da uzima Bromazepam tbl. po potrebi.

Dg: Aphonia psyhogenes

Su Jok Dg :   Ekces Homo sile i Nuto sile.

Opis terapije: Po Su Jok Ki  - na palcu leve šake postavio sam štapićasti magnet na prednjoj straniu visini hetero zgloba po vertikali. Dole žuto- gore belo.

Posle desetak minuta pacijentkinja je počela rukama da pokazuje „ nešto počinje da oseća u grlu i to prijatno“ Psle dvadeset minuta skinuo sam magnet.

Na drugoj šaci u visini u ustana korespondenciji na palcu postavio sa magnet horizontalno ( levo belo- desno žuto )

Vrlo brzo pacijentkinja je prijavila ponovo  prijatne senzacije ali šapatom što je bilo veliko i prijatno iznenađenje.

Posle deset minuta skinuo sam magnet i postavio sam iglice na energetskim tačkama na desnoj šaci.Sutradan pacijentkinjaje komunicirala šapatom razgovetno. Bila je prijatno iznenađena.

Uradio sam još tri ovakva istovetna tretmana uz  korišćenje „M“ čestice dok su iglice stajale na energetskim tačkama.

Rezultat tretmana

Govor se vratio. Ispričala mi je ( sada već jasno i glasno ) o stresovima koje trpi u živou, da joj se "Ovo" javljalo i ranije aline ovakvog intenziteta. Smatram da ,ukoliko ne reši, svoje suštinske porodične probleme da će se tegobe vratiti ponovo.

Pacijent: M. Đ., 1950 ,

Dolazi zbog bolova u sitnim zglobovima desnog stopala i lako otečenog palca. Pošto radi u ortopedskoj ambulati iscrpela je svu moguću terapiju lekovima i sadam dana fizikalne terapije.

Kod mene je došla bez znanja kolega lekarazbog njihovog neverovanja u efekte akupunkture.

Dg;  Metatarsalgia l.dex.

Su Jok Dg :   Ekces Hetero sile

Opis terapije:   Po teoriji troizvornosti tela 

      Srukturni sistem       .........                           Ne tačka  na homozglobu palaca desne šake

      Struktura  korespondencije    ........                 Nuto prst

      Prsti stopala i šaka  ........                             Neutro zglob nuto prst

      Prsti desnog stopala   .....                              Nuto tačka na neutro zglobu

Sada Nuto prst predstavlja prste desnog stopala.Na njemu ide terapija:

Sedacija Hetero u tački Hetero na He zglobu.

Tonifikacija Ho u Ho tačku na Ho zglobu.

Tonifikacija Ne u Ne tačku Ne zgloba.

Kontrolna tačka  perpendikularno u Nuto tačku Ho zgloba desnog palca..

Uz tretman troizvornosti šest dana radio sam i četiri terapije na korespondenciji u osnovnom sistemu obe šake. Posle vađenja iglica, tačke su obilno krvarile.

Rezultat terapije:

Posle  šest terapija otok palca se povukao,bolovi su se smanjili oko 90%. Hod je normalizovan, više ne hramlje dok hoda,štedeći prste desnog stopala. Posle dva,tri dana, javlja mi da je bol potpuno nestao.

Pacijent: L. Z., 1962,

Dolazi zbog zujanja u desnom uhu koje je nastalo iznenada.Pacijent je već i ranije bio na      Su Jok terapiji  i nije bio na obradi u ORL odeljenju jer jemoj dugogodišnji prijatelj i ima poverenje u moj rad.Izmeri sam pritisak- bio je normaan.

Dg: Tinitus l.dex.

Dg Su Jok: Ekces Hetero sile

Postupak terapije:  Akupunkturna stimulacija  bolnih tačaka na korespendeciji Insekt sistema desne šake u trajanju od trideset minuta.Za vreme trajanja tretmana prijavljuje vidno poboljšanje.

Posle vađenja iglica nastavio sam terapiju po teoriji Troizvornosti

Nivo ušiju........................................                      Gornji zglob palca desne šake

Korespondentni nivo..........................                      Nuto tačka gornjeg zgloba palca d. šake

Uši...........................                                            Sada predstavljane Nuto prstom.

Desno uvo....................................                         Homo zglob Nuto prsta

Terapija: Se Hetero, To Homo,To Neutro,Kontrolna perpendikularno u Nuto tačku Homo zgloba na palcu desne šake.

Posle 15-est minuta,osećaj zujanja smanje za 80%. Terapija je trajala još petnaest minuta.

Na korespondenciji Insekt sistema postavio sam  zvezdaste magnete bele boje ( Sedacija ) u trajanju od 24 sata.

Tretman sam ponovio još tri puta.

Rezultat terapije:

Osećaj zujanja je potpuno nestao